Fototip 1: Bezint eer ge begint

boomtiltshiftFototip 1 komt uit de oude doos: bezint eer ge begint! Sommigen verwachten hier misschien moeilijke verhalen over techniek, maar als tip 1 ontkom ik niet aan mijn belangrijkste fotoboodschap: goed nadenken over wát en hóe u iets fotografeert is belangrijker dan honderd uren technische discussies!

Van leerlingen die de fotocursus “Word topfotograaf!” volgen hoor ik regelmatig wat ik zélf als leerling op de Fotoacademie heb ervaren. Je denkt vooral meer te leren over de techniek van de fotografie, maar uiteindelijk ben je vooral beter geworden door je shoots goed voor te bereiden en een eigen visie te ontwikkelen. En met voorbereiden bedoel ik niet alleen dat je al je batterijen hebt opgeladen: het gaat er mij vooral om dat je van tevoren nadenkt over wat je voor je camera gaat plaatsen, hoe je dat gaat belichten, op welke tijd van de dag of in welk gebouw, met welke achtergronden en ga zo maar door. En aan het einde van onze cursus digitale fotografie moedig ik iedereen aan ook een stap verder te zetten: ga werken aan een eigen visie en leer te fotograferen vanuit sterke concepten.

Zijn de instellingen van de camera voor mij dan niet belangrijk? Mijn stelling is dat iedere fotograaf die zich een paar weken flink inleest en op pad gaat binnen een maand voldoende kennis op kan doen om de techniek volledig onder controle te krijgen. En ja, ook in mij zit een foto-nerd die echt kan genieten van een mooie onscherpte in een foto, of een afdruk van meer dan een meter hoog waarbij elke pixel raak is. En daarvoor is technische kennis zeker een vereiste. Maar wil je me écht imponeren, dan hoor ik graag waaróm je de foto’s gemaakt hebt en hoe je tot zo’n mooie serie bent gekomen.
Een voorbeeld: mijn collega Esmee (ook lerares bij de cursus) zat op de Fotoacademie en samen hebben we veel gefilosofeerd over haar series. Voor haar afstuderen fotografeerde ze Roemeense jongeren die naar Nederland kwamen voor hun ‘Droomvakantie’. In Nederland krijgen veel van die jongeren een soort heimwee, waaruit Esmee het volgende haalde: ‘ze hebben heimwee naar iets wat wij armoede noemen’. Geweldig! En vooral ook fascinerend om dit concept terug te zien in de beelden die ze maakte. Esmee studeerde dan ook cum laude af.

Denk overigens niet dat we binnen “Wordt topfotograaf!” alleen maar bezig gaan met zware concepten en visies. We beginnen gewoon met beide benen op de aarde met een gedegen uitleg over diafragma, sluitertijd en iso-waarde. Maar we gaan er niet al te moeilijk over doen: de nadruk leggen we op hoe eenvoudig fotograferen kan zijn. Om vervolgens snel op pad te kunnen om topbeelden te maken! Met passie. Punt. Uit.

Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografie cursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

 

 

Comments are closed.