Fototip 11: Leer licht maken

majortomIn onze fotografie-cursus krijgen leerlingen hun camera dusdanig onder controle dat ze de werkelijkheid zo goed mogelijk vast kunnen leggen op de gevoelige sensor. Door bijvoorbeeld de witbalans te begrijpen lukt het dan ineens om rare kleurzwemen te voorkomen en de herfstkleuren écht vast te leggen zoals we ze in het bos voor ons zien.

Hoe meer je fotografeert, hoe meer je ook de vrijheid gaat ontdekken om vérder te gaan dan het vastleggen van de realiteit. In een eerdere fototip behandelden we het artistiek toepassen van kleurzwemen; iets soortgelijks kunnen we doen met licht. Een leuk experiment om dit uit te proberen is het ‘maken van licht’ op de randen van de dag. In de foto hierboven zag ik een matig verlicht huis tegen een vrijwel donkere achtergrond. Door nu rond de dertig seconden de sluiter open te laten registreerde ik iets wat ik met mijn ogen niet zag: een huis in een bad van geel licht tegen een wat paarsige lucht waarin kleine streepjes van sterren stonden! Als fotograaf heb je dus niet alleen een geweldig instrument in handen om de werkelijkheid te vereeuwigen, je kunt hetzelfde instrument ook gebruiken om dingen vast te leggen die we met onze ogen niet kunnen zien. Test dit volop uit; deze truc van het maken van licht werkt niet alleen in de randen van de dag maar eigenlijk in iedere andere situatie waarin er weinig licht is. Succes met experimenteren!

Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografiecursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

Comments are closed.