Fototip 12: Kinderen scherp vastleggen

Vandaag een lekkere praktische tip over hoe we kinderen of andere snel bewegende onderwerpen scherp vast kunnen leggen. Situatie 1 is binnen: Mijn eenvoudige tip is dan om je diafragma helemaal open te zetten (dus een klein f-getal) en de gevoeligheid van de sensor zover zetten dat je de ruis nog acceptabel vindt. Bij mijn camera’s ligt ‘acceptabel’ tussen de ISO 800 en ISO 1600, maar met de nieuwste camera’s kan dat nog wel wat hoger en bij oudere camera’s ligt die grens vaak lager. Voordeel van diafragma open en ISO op de grens is dat de sluitertijd nu zo kort mogelijk wordt, zodat de beweging beter wordt bevroren dan bij een langere sluitertijd. Houdt u nu toch nog bewegingsonscherpte? Ga dan inflitsen, met als voordeel dat de flitspuls dusdanig kort is dat de beweging knalscherp wordt vereeuwigd!

sprong

Situatie 2 is in de volle zon. ISO kan gewoon op honderd, je diafragma op bijvoorbeeld f/8 en, in bovenstaand voorbeeld, een sluitertijd van 1/400ste. De beweging is nu helemaal bevroren terwijl het modelletje toch flink hard aan het springen was. Als je nu één stop diafragmeert naar f/11, dan zou je krapper belichten; dit kun je met je sluitertijd weer compenseren door te kiezen voor 1/200. Je loopt nu meer kans om bewegingsonscherpte, maar dat kan net de suggestie van beweging versterken. En wil je dat nog meer gaan doen? U raadt het al: f/16 bij 1/100ste. Succes met testen!

Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografiecursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

Comments are closed.