Fototip 13: Denk aan je lijn!

Als je voor het eerst een camera vasthoudt en door de zoeker kijkt, dan zul je vooral aandacht hebben voor het onderwerp. Hoe beter je vervolgens wordt, hoe meer je ook gaat letten op de omgeving van het onderwerp. Een belangrijk onderdeel van deze achtergrond kunnen lijnen zijn. Klassiek voorbeeld is de horizon, die beginners nog regelmatig onbewust scheef in beeld brengen. Ik zeg onbewust omdat we er in onze fotografie cursus helemaal geen problemen mee hebben als mensen een horizon bewust scheef in beeld brengen.

oostersingel19

Naast de horizon zijn er nog veel meer lijnen waar je als fotograaf mee te maken krijgt. In het geval van interieurfotografie en gebouwen zowel in de achtergrond als op de voorgrond. Koop bijvoorbeeld een blad zoals Stijlvol Wonen, en je zult zien dat de overgrote meerderheid van de lijnen van de gefotografeerde huizen recht in beeld zijn gebracht. Om dit voor elkaar te krijgen moet u extra opletten als u door uw zoeker kijkt. Uitgangspunt is: uw camera evenwijdig aan de lijnen = rechte lijnen op uw foto . Zo gauw u de camera in een hoek houdt ten opzichte van wat u fotografeert dan zullen de lijnen scheef gaan lopen.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om uw camera evenwijdig te houden aan de lijnen in beeld. Vanaf de grond een wolkenkrabber in beeld brengen bijvoorbeeld. Als u in dat geval de lijnen toch recht(er) wilt zetten dan kunt u dat in Photoshop doen. U selecteert uw hele foto (Ctrl-A) en vervolgens gaat u met de functie Transform (Ctrl-T) vanuit de hoeken de lijnen recht of rechter trekken. Overdrijf dit niet: u doet niets anders dan pixels uit elkaar trekken en in elkaar duwen; als u dit teveel doet dan trekt u scherpte uit de foto!

Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografiecursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

Comments are closed.