Fototip 14: Kopen, kopen, niet kijken!

In het buitenland staan Nederlanders bekend om de houding ‘kijken, kijken, niet kopen!’. In onze fotografie cursus zie ik regelmatig het omgekeerde: kopen, kopen, maar niet de tijd nemen om te kijken.

Uit mijn begintijd als fotograaf herinner ik me het constante gevoel dat mijn foto’s véél beter zouden worden als ik die ene topcamera eindelijk zou kunnen betalen. Al snel groeide mijn klantenbestand waardoor ik die topcamera kon kopen, maar terugkijkend is het echt niet die aankoop geweest die ertoe heeft geleid dat mijn beelden beter werden. De betere beelden ontstaan wat mij betreft door:

  • Aandacht te besteden aan je licht. Probeer oog te krijgen voor hoe het licht op je onderwerp valt en grijp zonodig in om je licht te veranderen. Kijk bijvoorbeeld hoe mooi het licht valt onder een grote strandtent, of gebruik een grote witte muur als lichtbron, in plaats van de felle zon knalhard op je onderwerp. In onze cursus fotografie gaat heel les 2 over de kwaliteit van het licht; persoonlijk vind ik dit belangrijker dan les 1 over cameratechniek!
  • Je shoots goed voor te bereiden. Zowel voor model-, straat-, als natuurfotografen geldt dat je beelden pas beter worden als je van tevoren nadenkt over je shoot. Laat je inspireren door de vele meesters (zie Fototip 5) en kijk naar hun foto’s door na te denken over wie, wat, waar, wanneer, waarom & hoe ze hun foto’s maakten.

PLuOfBenettonStuk

Terugkomend op het ‘kijken, kijken, niet kopen’ luidt mijn advies dat u eerst goed de fotografie in moet duiken om vervolgens pas tot nieuwe aanschaffen over te gaan. Probeer eerst een eigen stijl te ontwikkelen en ga dan op basis van die stijl de benodigde prullaria aanschaffen. En ja, nadat ik dit gezegd heb geniet ik van een leerling van onze cursus fotografie die een lekkere creatieve foto van een kapotte paraplu op 2 meter breed af liet drukken en na veel lof te hebben ontvangen in alle rust aan de kenners uitlegde dat hij de foto met zijn telefoon had gemaakt. “De print was duurder dan mijn derdehands telefoontje!”.

Comments are closed.