Fototip 2: RAW of JPEG

verandering

Een vraag die vrijwel elke fotocursus terugkomt: moet ik in RAW of in JPEG schieten? Het antwoord is eenvoudig: schiet enkel in RAW. Belangrijkste reden: dan kun je bij het openen van je foto’s op je computer nog alle kanten op met je foto’s.
Een tegenargument van sommigen is dat JPEG’s zo lekker klein zijn, zodat er bijvoorbeeld tijdens een vakantie veel foto’s op één kaartje passen. Oké, ik hou van koppige mensen, maar aan de hand van bovenstaande foto ga ik tóch proberen u over te halen om alles in RAW te schieten.
Hierboven ziet u mijn fotoserie ‘verandering’. Om er een goede serie van te maken wilde ik in elke foto eenzelfde soort bruinige kleurzweem krijgen. Voor alle duidelijkheid: de geportretteerden staan allemaal voor een witte muur. De zweem kreeg ik  door lekker te spelen met de witbalans via de bovenste twee schuifknoppen in Adobe RAW:

RAW

Als ik deze foto’s in JPEG had geschoten dan was ik veel langer bezig geweest om één lijn te krijgen in de serie dan nu in RAW. Bij JPEG’s gaat het namelijk als volgt: uw camera registreert het beeld via de sensor, vervolgens worden er op die ruwe beelden in uw camera volgens de JPG-instellingen allerlei standaard bewerkingen toegepast voor witbalans, scherpte, verzadiging en contrast, waarna het beeld gecomprimeerd op uw kaart wordt gezet. De crux zit hem in het woord standaard. RAW heeft als groot voordeel dat je de bewerkingen niet in je camera doet tijdens het fotograferen, maar in alle rust achter je computer, waarbij je dan nog álle kanten op kunt. Beter toch?

Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografie cursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

Comments are closed.