Fototip 3: Ga goed uitgerust op pad

Menig amateurfotograaf waagt zich eraan: uitgebreide discussies over Canon of Nikon, of misschien wel Sony of nog beter Leica of Hasselblad. Mijn bijdrage aan deze discussies is vrij kort: iedere camera geeft tegenwoordig ruim waar voor zijn geld!
Ik stam nog uit de tijd waarin ik acné-aanvallen kreeg als ik te lang in de doca had gehangen. Holie molie, wat waren de badjes ontwikkelaar, stop en fixeer eigenlijk smerig! En toen kwam Canon ineens met de 300D: mijn eerste digitale camera. Ik kon mijn geluk niet op: niet alleen was ik bevrijd van de gifluchten, maar ik kon ook nog eens zoveel schieten als ik wilde zonder extra kosten!
Even to-the-point nou: wat bedoel ik met tip 3: ga goed uitgerust op pad. Ten eerste dat u goed slaapt, hetgeen u bereikt door altijd liefde te verspreiden. Ten tweede doel ik op uw uitrusting. Vanaf zo’n 400 euro koopt u al een prima digitale spiegelreflex, wat ik iedere lezer van deze blog die nog met een compactcamera fotografeert aan zou willen raden. En heeft u al wel een spiegelreflex negeer dan de hijgerige marketingcampagnes over de voordelen van de nieuwste body, maar investeer eerst in goed glas. Een set van lekkere objectieven, liefst alles tussen ruwweg de 16 en 300 millimeter. Met dan als fijne toef op de slagroomtaart: het tilt-shiftobjectief!
TiltshiftDe foto’s hierboven zijn gemaakt met een tilt-shift objectief. Dit objectief maakt een soort miniatuurwereldje van de werkelijkheid om ons heen door de vervreemdende, vaak scheef door het beeld lopende scherpte. In allerlei apps zie je dat deze techniek wordt nagebootst en ook in Photoshop kun je een heel eind komen. Maar los van deze creatieve mogelijkheden is er nog een reden waarom je een tilt-shift moet gaan halen. Als je zoals ik zo’n tienduizend foto’s per jaar maakt van schoenen dan is het voor de klant wel zo prettig als die schoenen van voor tot achter scherp op de foto komen. En wat wil nu het geval: zonder tilt-shift gaat je dat in de meeste gevallen niet lukken. Dat zal ik uitleggen:
Als je een schoen die scheef staat ten opzichte van de camera van punt tot hak scherp wilt hebben, en je hebt de schoen op bijvoorbeeld een meter afstand staan van de lens, dan heb je een scherptediepte nodig van 15 centimeter. Pak je het boekje van de lens erbij, dan lees je dat je dan een diafragma van f/22 nodig hebt. Dat red je wel met een topflitsset, maar in hetzelfde lensboekje lees je dat de scherpte bij f/11 beter is dan bij f/22! Wat nu te doen? De oplossing biedt de tilt-functie. Door de lens ten opzicht van de body scheef te verstellen (tilten) kan ik de lens zó instellen dat de scherpte evenwijdig loopt met de vijf centimeter brede schoen. Nu hebben we dus nog maar vijf centimeter nodig aan scherptediepte, dus kunnen we rustig schieten op f/11. Details over deze manier van werken en de theorie van meneer Theodoor Scheimpflug leest u in het boek “Word topfotograaf!”. Een beetje reclame voor mijn boek moet kunnen!
Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografie cursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

 

 

Comments are closed.