Fototip 4: Begrijp uw lichtmeter

Onze camera’s zijn voorzien van lichtmeters. Op basis van deze lichtmeting kiest uw camera een bepaalde combinatie van diafragma en sluitertijd. Wat uw camera niet weet, is of u in een omgeving fotografeert vol met witte sneeuw of juist met heel veel zwarte delen. Daarom is er ooit, in een grijs verleden, voor gekozen om als standaard-ijkpunt het middengrijs te kiezen (denkend vanuit een zwartwitfoto).
sneeuw
Wat betekent dit voor een beeldvullende foto van sneeuw? U voelt het hopelijk al aan: die sneeuw komt grijs op uw foto als u de lichtmeting van uw camera aanhoudt. De oplossing hiervoor gaat voor veel fotografen wat in tegen wat we gevoelsmatig willen doen: om sneeuw goed wit op uw foto te krijgen moet u uw foto gaan overbelichten. Diafragma verder open dus (kleiner diafragmagetal) of kiezen voor een langere sluitertijd. Of optie drie, die nog wel eens vergeten wordt: de gemeten diafragma- en sluitertijdcombinatie gelijk houden en de gevoeligheid via de iso-instelling verhogen.
Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografie cursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

 

 

Comments are closed.