Fototip 6: Lang leve de automaat!

Verschillende fotocursussen prijzen zichzelf aan met een boodschap van het type ‘u leert bij ons handmatig schieten in de M-stand van de camera’. Ook in de fotocursus Word Topfotograaf! leert u hoe u deze stand kunt gebruiken. Ik leg er echter óók bij uit dat niemand zich hoeft te schamen voor de good-old P-stand. In veel gevallen is die P namelijk Prima te gebruiken. Dat zit zo: aan de hand van de lichtmeting in combinatie met gegevens van het scherpstellen en beweging van het onderwerp hebben camera-bouwers geweldige functie’s in uw camera gestopt die de gegevens razendsnel interpreteren en daaruit een diafragma en sluitertijd bepalen. In veel gevallen kan uw camera dat erg goed, als u maar voor ogen houdt wat we leerden in fototip 4, namelijk dat de camera streeft naar een middengrijze foto (zwartwit denkend). Het is daarom goed om over- en onderbelichten onder controle te krijgen, maar dat kan zowel in de P- als in de M-stand van uw camera! Check uw boekje hoe u dat kunt doen als u het nog niet weet. Of volg ergens een goede fotocursus!

davido

Het grote verschil tussen P en M is dat in de P stand de camera een sluitertijd kiest op basis van wat u doet met de camera, terwijl u in M zélf moet instellen wat u aan het doen bent. Dat kan natuurlijk, maar als u bij de formule 1 eerst de langs-racende Fernando Alonso fotografeert, vervolgens iemand in het publiek die stil zit, en dan weer een traag langslopende fan, dan kan P u de snelheid bieden die u in M misschien mist. Gewoon gebruiken dus, die P, maar blijf op uw schermpje controleren op scherpte en belichting aan de hand van uw histogram en grijp in waar nodig!
Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografie cursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

 

 

 

 

Comments are closed.