Fototip 8: De regel van derden

Een veelvoorkomende manier van fotograferen van beginners is het onderwerp strak in het midden te plaatsen met vaak onnodig veel ruimte boven het onderwerp. De meesten kennen de ‘regel van derden’ al, maar toch verdient hij als hulpmiddel een plek in onze serie fototips:

Compositie in de fotografie betekent dat je de verschillende onderwerpen op zo’n manier in het beeld plaatst dat deze samen een mooi geheel vormen. Foto’s met een goede compositie zijn fijn om naar te kijken en de aandacht van de kijker wordt getrokken naar de plekken waarvan jij vindt dat ze belangrijk zijn.

tattooman

Voor de ‘regel van derden’ verdeel je de foto in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een foto waarin het aandachtspunt, zoals bijvoorbeeld het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is vaak niet spannend genoeg. Wanneer je deze op of rond één van de vier kruispunten plaatst, wordt de foto sterker en interessanter.

Onthoud wel: Deze regel is een hulpmiddel waarmee je lekker vrij moet gaan experimenteren. Het is niet de bedoeling dat je dit op elke foto van tevoren gaat berekenen want dan loop je de kans dat het uiteindelijk net zo saai wordt als altijd alles in het midden plaatsen.

Comments are closed.