Fototip 9: Welke ogen zet je op?

oranjebloemetje

Al jaren heb ik op mijn iPhone de app ‘Tjilp’. In een quizvorm leer je hiermee vogelgeluiden herkennen. Sinds wij verhuisd zijn en aan de rand van een natuurgebied wonen speel ik weer wat meer met de app. Dat klinkt misschien wat triest, op je iPhone naar vogels gaan luisteren terwijl je net zo goed de deur uit kan gaan, maar ‘Tjilp’ heeft op mij juist het goede effect dat ik vaker even een wandeling maak in mijn mooie nieuwe omgeving op zoek naar de vogels die ik in de app heb leren herkennen.

Wat heeft dit nu te maken met onze fotografie cursus? Het punt dat ik wil maken is als volgt: door Tjilp loop ik met andere ogen en oren door de natuur dan ik vroeger deed. Vooral door die andere ogen ga ik ook andere foto’s maken. De belangrijkste les hieruit is dat hóe je kijkt van invloed is op wat je fotografeert, en dat je manier van kijken en luisteren beïnvloed kunnen worden door zoiets onbenulligs als een app.

Om tot interessantere beelden te komen is het goed om shoots te gaan voorbereiden met als centrale vraag: met welke ogen ga ik vandaag op pad? Richt ik mijn aandacht op de vogels die ik hoor, of meer op bijvoorbeeld het rode licht van de ondergaande zon of bij straatfotografie op mensen die ruzie hebben of juist geliefden die in kleffe omhelzingen over straat gaan. Hoe meer u dit gaat oefenen, hoe meer zeggingskracht uw foto’s zullen gaan krijgen!

Wilt u meer dan alleen maar losse tips? U kunt zich dan aanmelden voor onze fotografie cursus via de pagina Inschrijven. Ook kunt u los het boek “Word topfotograaf!” bestellen, dat voor € 6,99 te downloaden is voor iBooks via de volgende link: “Word topfotograaf!” – iTunes (soms moet u twee keer op de link klikken voordat u in het goede scherm komt binnen iBooks). Mensen die geen iBooks hebben kunnen het boek bestellen door het sturen van een mailtje naar marco@wordtopfotograaf.nl

Comments are closed.